Accesul la finanțare este una dintre preocupările majore ale companiilor pentru sustinerea activitatii în vederea dezvoltării și creșterii afacerii. Factorul decisiv pentru antreprenori în alegerea tipului de finanțare ce se potriveste companiei trebuie să fie reprezentat de păstrarea independenței în deciziile de business.
De ce finantare prin piata de capital?
Acces rapid, modern si efecte pe termen lung!
Companiile se pot finanța prin intermediul pietei de capital:
Companiile pot emite acțiuni pentru a atrage bani de la public (investitori) pentru a se finanța și pentru a-și crește afacerea. Alternativa este să atragă banii prin imprumut de la bancă sau prin emisiune de obligațiuni, fiind clasificate drept instrumente de datorie.
Rolul principal al Bursei de Valori Bucuresti este sa faciliteze fluxul de bani intre investitorii care au fonduri disponibile si companiile care au nevoie de capital pentru dezvoltare.
Beneficiile statutului de companie listata, denumita EMITENT sunt totusi mult mai sofisticate decat doar accesul la capital. Orice companie romaneasca, cu obiective ambitioase de crestere și de dezvoltare ar trebui sa ia in considerare listarea la Bursa de Valori Bucuresti.
Intercapital Invest S.A. ofera servicii de consultanta in management si afaceri prin promovarea bunelor practici in materie de guvernanta corporativa, consultanta in vederea asistarii companiilor care intentioneaza sa adere la statutul de companie listata pe BVB – SMT.
Plasament Privat – oferta adresata direct unui numar limitat de potentiali investitori, maxim 149. Nu este necesar sa fie pregatit un prospect care sa fie aprobat de ASF, este suficient doar un Memorandum/Document de prezentare.
Listare tehnica – nu are loc nicio oferta anterior listarii, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide pur si simplu sa beneficieze de avantajele de a fi listata la bursa. Pentru listarea tehnica pe piata SMT-BVB, este necesar elaborarea doar a unui Memorandum/Document de Prezentare.
Oferta Publica Initiala – oferta publica de actiuni care necesita pregatirea unui prospect ce trebuie aprobat de catre ASF sub indrumarea unui intermediar, cu indeplinirea tuturor procedurilor legale si de reglementare.
Finanțarea prin emisiunea de obligațiuni constă în faptul că o companie se poate împrumuta atât de mult cât piața îi permite și atâta timp cât există cerere pentru obligațiunile sale, neexistând o limită superioară.
Pentru realizarea unei emisiuni de obligatiuni, compania are nevoie de suportul unui consultant autorizat sau, în cazul unor oferte mai mari, de un grup de intermediere (un consorțiu) care îl va asista în procesul de elaborare a documentației, determinarea structurii ofertei, prețul din ofertă (dobânda pe care o va accepta) și calendarul de execuție.
Se vor avea în vedere în principal stabilirea următoarele caracteristici:
- valoarea totală a împrumutului pe care îl va contracta de la investitori
- valoarea nominală și numărul de obligațiuni care vor fi emise
- rată dobânzii oferite
- perioada de maturitate și frecvența plăților
- durata ofertei
- tipul de obligațiuni: non-convertibile sau convertibile (obligațiuni care sunt convertite în acțiuni la dată scadenței), rată de conversie și, dacă este cazul, tipul de garanții
De exemplu, în anul 2019 in România au ales ca sursă de finanțare prin emisiunea de obligațiuni pe SMT – BVB un numar de 9 companii. Perioada medie a împrumutului obligatar aferent acestor emisiuni este de 3 ani cu o dobânda medie de 9%, majoritatea negarantate, valoarea minimă a emisiunii de 2.000.000 lei, iar valoarea maximă de 10.000.000 lei.
Având în vedere avantajele pe care le obtin companiile ca urmare a finanțarii prin emisiunea de obligațiuni precum și tranzacționarea acestora pe SMT, companiile ar trebui să acceseze cu încredere această metodă modernă de finanțare.
De multe ori, solutia la care se gandesc cel mai des antreprenorii pentru a face rost de finantare este creditul bancar care de obicei impune anumite restricții cu privirea la limitarea împrumutului la un anumit nivel, limitarea efectuării de achiziții în perioada de creditare sau restricții în ceea ce privește plata dividendelor (decât după plata în integralitate a creditului bancar).
Principalele avantaje ale emisiunii de obligațiuni raportat la creditul bancar sunt:
- accesul la întregul capital împrumutat până la maturitatea obligațiunilor, în timp ce la creditul bancar se realizează rambursări constante pe toată durata creditului aferente capitalului împrumutat
- nu este necesara blocarea de active pentru obligațiunile negarantate
- emitentul își stabilește planul de rambursare care poate fi trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de planurile sale de dezvoltare
- valoarea adăugată “brandului” prin consolidarea acestuia datorită publicității continue, ca rezultat al listarii obligațiunilor în cadrul sistemului multilateral de tranzacționare (SMT) din cadrul Bursei de Valori Bucuresti
- evidențierea în sectorul economic din care face parte compania generând astfel noi oportunități de afaceri și creșterea numărului de clienți.
„Pretul este ceea ce ai plăti. Valoarea este ceea ce veți obține.”, Warren Buffett
Fii clientul Intercapital Invest S.A.
Intercapital Invest S.A. consiliaza companiile in adoptarea de solutii de finantare prin emisiuni de obligatiuni si actiuni. Vrem sa devenim consultantul tau financiar, sa te ajutam sa intelegi mecanismele pietei de capital, iar in cazul in care nu ai mai accesat pana acum oportunitatile acesteia, sa definim impreuna o strategie de finantare si sa iti oferim sfaturile necesare pentru a gasi solutia de finantare care ti se potriveste.
Te asistam sa iti scrii povestea ta de succes la Bursa de Valori Bucuresti (aici)
„Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.”
Constantin Brancusi