Poti face mai multe cu banii tai

CFD externe

De ce CFD?

Un portofoliu format exclusiv de actiuni poate fi eficient in special in perioade in care bursele inregistreaza un trend ascendent multianual. In contextul actual este utila diversificarea portofoliului cu instrumente care permit atat expuneri long cat si short in piata.

CFD-urile (Contractele pentru Diferenta) reprezinta o metoda foarte flexibila prin care poti tranzactiona in mod speculativ actiunile, indicii sau marfurile. O tranzactionare eficienta a acestor instrumente iti poate aduce castiguri insemnate insa trebuie sa pui tot timpul in balanta beneficiile potentiale cu riscurile asumate.

Iti punem la dispozitie prin intermediul Saxo Bank posibilitatea de a tranzactiona CFD avand activ suport o multime de instrumente care sunt impartite in urmatoarele categorii: indici bursieri, actiuni, marfuri si ETF/ETC.

Ce este un CFD?

Un contract pentru diferenta (CFD - Contract For Difference) este un produs derivat care permite traderilor sa profite de fluctuatiile activului support (actiune, indice, marfa sau ETF/ETC), fara sa fie nevoie sa detina activul care sta la baza produsului. CFD-urile sunt tranzactionate in marja si astfel este posibil ca un trader sa aiba o expunere pe un anumit activ suport folosind mai putin capital decat ar fi fost necesar in cazul in care ar fi tranzactionat direct activul respectiv. Chiar daca CFD-urile nu confera detinatorilor drepturi de vot specifice actiunilor, acestea reflecta in totatiltate performanta activului care sta la baza, inclusiv operatiunile efectuate de companie (ex. dividende, majorari de capital). In principiu CFD-ul este un contract intre investitor si market maker (broker-ul care ofera cotatiile BID si ASK).

Cum functioneaza?

Daca o actiune are un pret de 30 Euro si 100 actiuni sunt cumparate la acest pret, costul total al tranzactiei este de 3.000 Euro + comisionul aferent perceput de broker. Acesta este un exemplu simplu al unei tranzactii clasice cu actiuni. In cazul unei tranzactii cu CFD care are la baza actiunea din exemplul de mai sus, pentru care este necesara de exemplu o marja de 5%, suma totala pe care va trebui investitorul sa o aiba disponibila in cont va fi 150 Euro = (5% * 3000 Euro). Daca pretul actiunii care sta la baza CFD-ului creste la 30,5 Euro/actiune atunci si pretul CFD-ului va creste, iar profitul investitorului va fi de 50 Euro= (30,5 - 30)*100. Randamentul obtinut in urma tranzactiei de CFD este de 33%= 50(profitul)/150(marja necesara), fata de 1,66% =50(profitul)/3000(costul total) in situatia in care s-ar fi cumparat actiunea.

Tranzactionarea in marja inseamna a conferi o putere mai mare de cumparare/vanzare pentru o suma de bani. In limbajul financiar aceasta facilitate poarta denumirea de efect de levier. ATENTIE! Efectul de levier functioneaza si in sens invers. In cazul in care este anticipata gresit evolutia activului suport, pierderile inregistrate sunt la randul lor mai mari decat in cazul in care se tranzactiona clasic instrumentul de baza.

Sunt doua tipuri de expuneri in piata: contract CFD Long - atunci cand traderul intra in piata la cumparare mizand astfel pe o apreciere a pretului actiunii care sta la baza contractului; contract CFD Short - atunci cand se mizeaza pe o scadere a pretului actiunii respective, iar trander-ul vinde in lipsa.

Afla mai multe despre CFD vizualizand filmul de mai jos:

 

Scadenta CFD

Saxo Bank ofera atat contracte CFD continue cat si CFD care expira la o anumita data, CFD continue sunt cele mai multe si sunt prezente pe indici, actiuni si ETF/ETC. CFD care expira urmaresc evolutia contractelor futures. Saxo Bank ofera CFD care expira in special pentru marfuri si perechi valutare.

Cum se procedeaza in cazul acordarii de dividend?

Atunci cand dividendele sunt platite pentru actiunile care stau la baza CFD-ului, detinatorii de pozitii long pe CFD-ul respectiv, au dreptul de a primi o plata proportionala. Detinatorii de pozitii Short pe CFD vor trebui sa plateasca o suma egala cu dividendul brut platit. Valoarea dividendului va fi creditata / debitata in contul de tranzactionare al clientului in ziua ex-dividend.

Cum se procedeaza in cazul actiunilor efectuate de companie?

In conditiile in care o pozitie pe un CFD reflecta expunerea cumparatorului/vanzatorului pe actiunea care sta la baza CFD-ului, va trebui sa reflecte totodata si modificarile de capital sau beneficiile anuntate de companie. Din acest motiv, desi denatorii de CFD nu au drept de vot, toate actiunile desfasurate de companie precum:acordare de actiuni gratuite, splitarile de actiuni sau fuziuni si achizitii; vor avea efecte si asupra detinatorului de CFD pe actiuni. De exemplu: in cazul unei majorari cu actiuni gratuite, detinatorul de CFD pe acel titlu va primi un numar de contracte echivalent cu numarul de actiuni oferite gratuit pentru o pozitie similara pe actiuni.

Avantajele CFD-uri

  • CFD-urile pot fi vandute in lipsa, oferind astfel investitorilor posbilitatea de a obtine profit pe piete in scadere precum si efectuarea de hedging eficient pentru portofoliul long de actiuni
  • Spread-uri reduse
  • Acces la pietele financiare internationale
  • Utilizarea actiunilor sau a obligatiunilor achizitionate prin platflorma Saxo Bank drept colateral

Cum pot sa investesc?

Tranzactionarea CFD poate fi realizata prin intermediul Saxo Bank. Intercapital Invest este Introducing Broker pentru Saxo Bank. Mai multe detalii cu privire la pasii de urmat pentru deschiderea contului pot fi studiati aici.